In uw winkelmandje: 0 Artikel, 0,00 EUR

Rol van Silicium in je lichaam

Goed vr bindweefsel collageen elastine bloedvaten

Hoewel we nog niet veel weten over het element Silicium Si(OH)₂ begint de wetenschap steeds meer te ontdekken over de heilzame werking van dit stofje.

De naam silicium (scheikundig symbool: Si) komt van het Latijnse silex, dat vuursteen betekent. Op zuurstof na is silicium het meest voorkomende element in de aardkorst. Ruim een kwart van de aardkorst bestaat namelijk uit verbindingen van dit element. De meest bekende is siliciumdioxide, het hoofdbestanddeel van kwarts, klei en zand.

Ook in het menselijk lichaam is silicium volop aanwezig. Het is namelijk van groot belang als bouwsteen van ons bindweefsel. Ook is silicium essentieel bij de opbouw van celwanden. In totaal bevindt zich zo’n 7 gram silicium in ons lichaam (ter vergelijking: de hoeveelheid ijzer in ons lichaam ligt op ongeveer 3 gram). Per dag heeft een volwassen mens zo’n 20 tot 30 mg silicium nodig. Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit element: bamboe, gerst en champignons. Ook bier is rijk aan silicium omdat de malt wordt gemaakt van gekiemde gerst. Met deze wetenschap kunt u zich dus nu ook vanuit gezondheidsoverwegingen storten op een lekker biertje op het terras.

Omdat niet veel voedingsstoffen rijk zijn aan silicium kunnen er (zeker op latere leeftijd) tekorten ontstaan. Tussen de adolescentie en de dood verdwijnt zo’n 80% van het element uit ons lichaam. De verdwijning van silicium is ook direct van invloed op de zichtbare veroudering van het lichaam.

Silicium helpt om de structuurgevende eiwitten in ons lichaam te beschermen. Enkele van deze eiwitten zijn collageen en elastine. Deze twee eiwitten zijn nauw betrokken bij de opbouw van celwanden in de huid. Wanneer men een siliciumtekort heeft worden deze eiwitten minder goed beschermd, waardoor de celwand stugger wordt en er rimpels in de huid ontstaan. Door siliciumtekorten op te vangen door extra silicium in te nemen (bijvoorbeeld in supplementvorm) kunt u dus de veroudering van uw huid tegengaan.

Ook helpt silicium bij het sterk en gezond houden van uw haar en nagels. Zoals u in de vorige editie heeft kunnen lezen zorgt silicium er voor dat het collageen in de bloedvaten rond de haarzakjes soepel blijft. Bij een tekort aan silicium verhardt het collageen waardoor de haarwortel beklemd raakt in het haarzakje. Hierdoor sterft de haar sneller af. Door uw haar te verzorgen met siliciumproducten (supplementen of shampoos) kunt u deze vorm van haaruitval tegengaan.

Tot slot houdt silicium de wanden van de slagaders soepel en sterk. Deze wanden bestaan namelijk voor 30 tot 40% uit het eiwit elastine. Silicium vervangt de verkalkte en verharde vezels in de aderen door vezels waarvan de elasticiteit weer hersteld is. Op deze manier helpt een siliciumsupplement dus ook bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het beste is dan wel om de silicium in de organische vorm in te nemen, omdat deze beter door het lichaam kan worden opgenomen.

Siliciumprodukten ivm soepele gewrichten


chondroitine glucosamine msm vitamineC silicea aloeverafreedom triomove atrimove glucosil natuurlijke supplementen voor soepele gewrichten